Sportmaatjes Piëzo ondersteunen Zoetermeerders op hun weg naar een sportvereniging

Alweer bijna een jaar geleden is een samenwerking gestart door Piëzo en Ilion. Milou van Loenen, projectleider Sportmaatjesproject, vertelt: ‘ik kwam in mijn werk bij Piëzo nieuwe Zoetermeerders tegen die in hun thuisland sportief waren. De stap zetten naar een sportvereniging bleek voor hen nog lastig’. We zijn toen een leuke samenwerking met Ilion begonnen. Een actief Ilion-lid heeft een deelnemer, Samuel, wegwijs gemaakt binnen de vereniging en ook het bestuur en andere leden daar waren heel enthousiast om Samuel als lid te ontvangen. Milou: ‘wat voor ons bij een sportvereniging vanzelfsprekend is zoals bijvoorbeeld bardiensten draaien, kledingvoorschriften en ga zo maar door, is dat voor de mensen die ik bereik nog niet’. Zo ontstond het idee om een start te maken met een sportmaatjesproject. Het project bestaat nu een jaar en de samenwerking met sportverenigingen is verder uitgebreid. Tientallen deelnemers van het Sportmaatjesproject hebben inmiddels hun zwemdiploma behaald met steun van vele Sportmaatjes en Zoetermeerse zwemverenigingen.

‘We merken dat een Sportmaatje die al geworteld is bij een sportvereniging dit heel leuk vindt om te doen’ zegt Milou. De maatjes sporten samen en gaande weg ontstaan een onderlinge band en een netwerk bij de sportvereniging’ zegt Milou.
Op maandag en woensdag traint Samuel bij Ilion in het Van Tuyllpark. De 16-jarige Samuel, die een paar jaar geleden uit Eritrea naar Nederland kwam is een actief lid van Ilion geworden en traint wekelijks in een groep. Samuel wilde al van jongs af aan hardlopen. Op zijn negende behoorde hij op school in Eritrea al tot de snelste jongens in de klas. Hij bereidt zich momenteel voor op een hardloopwedstrijd van 800 meter. Samuel heeft talent voor hardlopen en dit is zijn passie! Een mooie win-win situatie.

“Door het Sportmaatjes project heb ik nieuwe vrienden gemaakt”

Oways (16) neemt ook deel aan het project Sportmaatjes. Oways: “Ik hou van handbal spelen. In Syrië waar ik vandaan kom, was het al mijn droom om te gaan handballen”. Oways meldde zich aan bij het Sportmaatjesproject en werd zo in contact gebracht met een Sportmaatje bij handbalvereniging Gemini. Sportmaatje Ab: “Het begeleiden van Oways brengt mij heel veel. Ik kreeg inzicht in hoe lastig het is als je nog niet goed kunt communiceren. Zo kan dit een barrière zijn om onderdeel te worden van een groep.” Oways vertelt vol enthousiasme dat het Sportmaatje voor hem het verschil heeft gemaakt. “Nu zit ik in een team! Het is heel leuk om met een groep te sporten. Door het Sportmaatjesproject heb ik nieuwe vrienden gemaakt en leerde ik de regels van handbal ” aldus Oways.

Het Sportmaatje

Het sportmaatje begeleidt de ander naar een sportvereniging en zorgt ervoor dat diegene zijn/haar draai helemaal gaat vinden binnen de vereniging. Ook maken deelnemers kennis met de vele mogelijkheden van vrijwilligerswerk binnen de vereniging. Op dit moment is er een actieve samenwerking met diverse handbal-, voetbal-, zwem- en atletiekverenigingen.

Deelnemen of Sportmaatje worden?

Wil je als vereniging deelnemen aan het project of als sportmaatje aan de slag ?
Neem contact op met Milou van Loenen:
Telefoonnummer: 06-11715238
E-mail: milou@stichtingpiezo.nl

Fotograaf: Peter Birdie, Piëzo

Recent

Soroptimistclub bezoekt de Piëzo Ambachtenwerkplaats

Kom handwerken bij de Piëzo Ambachtenwerkplaats

Voeding en diabetes- voorlichting door de diëtiste bij inZet Centrum

Een egelhuisje van de Piëzo Ambachtenwerkplaats voor de winnaar Landelijke Opschoondag