Wethouder Isabelle Vugs heeft voorleesdiploma’s uitgereikt aan kinderen die deel hebben genomen aan de voorleesexpress. De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen en verrijkt de taalomgeving thuis. Dit doen ze door gezinnen via een traject van 20 weken te introduceren met het voorleesritueel. Aan het eind van de rit krijgen de deelnemers een diploma.
Trots
Projectleider van de VoorleesExpress Wieneke Crince le Roy geeft aan dat ze heel erg trots is op het project de Voorleesexpress. “Ik neem m’n petje af voor alle ouders, kinderen en natuurlijk ook voor de vrijwilligers”, aldus Wieneke. “Voorlezen is erg leuk en gezellig. Voorlezen is goed voor je en het is fijn als je goed kunt lezen. Alles wat je doet heeft te maken met lezen”, zegt Wieneke. Bij de diploma-uitreiking krijgen zo’n 35 kinderen hun voorleesdiploma uitgereikt. Kinderen nemen hun diploma in ontvangst op het podium samen hun voorleesvrijwilliger.
Laaggeletterdheid
Volgens de voorleesexpres is zo’n twaalf procent van de Nederlanders laaggeletterd. Mensen die hiermee te kampen hebben, kunnen geschreven informatie onvoldoende gebruiken om goed te kunnen functioneren. Dit is een obstakel op het gebied van werkgelegenheid maar kan bijvoorbeeld ook problemen opleveren voor de gezondheid. De voorleesexpres wil ervoor zorgen dat de taalomgeving bij hun thuis wordt verbeterd. Gezinnen die zich aanmelden krijgen 20 weken een vrijwilliger over de vloer. Deze vrijwilliger zorgt ervoor dat het voorleesritueel geïntroduceerd wordt. Ook krijgen de ouders handvatten mee om het voorlezen later zelf over te nemen. Het is de bedoeling dat zij na de 20 weken het voorlezen overnemen. De voorleesexpres zorgt ervoor dat ouders zich zelfverzekerder voelen, goed kunnen aangeven wat hun drempels en wensen zijn en beter hun weg weten in het aanbod van leesbevordering.
Meer informatie? zoetermeer@voorleesexpress.nl