Piëzo houdt contact met ouderen in coronacrisis

Het Vonkje is een project van Piëzo voor ouderen die extra ondersteuning kunnen gebruiken, een extra vonkje in hun bestaan. Nu de ouderen door de coronacrisis niet meer fysiek bij elkaar kunnen komen, zoekt en vindt Piëzo creatieve manieren om met de ouderen in contact te blijven. Zo zijn er belcirkels opgezet, en halen vrijwilligers boodschappen.

Er is een app-groep voor de ouderen in het leven geroepen. Judith Bosch, van Het Vonkje Meerzicht en Oosterheem, over deze eerste week waarin bijna alles digitaal ging. Judith: “Voor deze groep ouderen is het belangrijk om juist nu contact te onderhouden. Ik heb samen met de vrijwilligers de zogenoemde Sfeermakers veel persoonlijk contact door ze te bellen. Dan vraag ik hoe ze de dag doorkomen en of ik nog iets voor ze kan betekenen. Vorige week gaf een oudere dame aan dat ze tasjes naait voor Polen maar dat haar naaimachine bijna stuk is. Toen heb ik voor haar via een collega een splinternieuwe naaimachine kunnen regelen.”

 

Dat deze manier van contact hebben voor iedereen even wennen is, merkt Judith wel. “Ik merk dat mensen uit zichzelf niet snel contact zoeken. Eenmaal in gesprek komen er toch vragen. Dan zit je al snel twintig minuten aan de telefoon. Heel veel ouderen zijn niet digitaal maar met zo’n tien deelnemers van Het Vonkje hebben we nu een app-groep” zegt Judith. “Soms is het stil in de groep maar zodra ik een vraag stel, reageert iedereen wel. Ik zorg ervoor dat er elke dag wel iets gedeeld wordt in de groep.”

Christine Advokaat, van Het Vonkje Palenstein vult aan:” Er worden veel praktische matches gemaakt. Ouderen steunen elkaar op diverse manieren en doen nu bijvoorbeeld ook online-spelletjes met elkaar. Ouderen zijn nu thuis een lied aan het instuderen via de dirigent van het Piëzo-koor. Na de corona-crisis gaan we dan misschien wel een optreden verzorgen!” Aan alle ouderen van Het Vonkje worden de maatregelen tegen Corona goed uitgelegd. Voor migrantenouderen gebeurt dit in de eigen taal door vrijwilligers. ”We werken hard aan het behoud van het ‘thuisgevoel’ “ benadrukt Christine.

Neem voor meer informatie over Het Vonkje contact op met:
Judith Bosch via 06 40719631 / judith@stichtingpiezo.nl (Oosterheem en Meerzicht)
Palenstein, Christine Advokaat 06 46866491 / christine@stichtingpiezo.nl (Palenstein)

Recent

Fietscontrole voor het verkeersexamen

Een gezonde en volwaardige zomermaaltijd – voorlichting/workshop door de diëtiste bij inZet Centrum

Hoe kan ik beter mijn grenzen stellen? – workshop door Indigo Preventie

Word voorlezer bij de VoorleesExpress en maak het verschil!