Dinsdag 22 oktober gaven tweedejaars studenten Verpleegkunde van mboRijnland een demonstratie van verschillende zorgtechnologische hulpmiddelen aan een groep inburgeraars bij Stichting Piëzo in Zoetermeer. De studenten lieten zien hoe hulpmiddelen zoals zorgrobots en medicijnenalarmen mensen kunnen ondersteunen om langer zelfstandig te blijven wonen. De demonstratie vond plaats tijdens een zogenoemde KLEP-lunch (Kijken, Leren en Proberen).
Jackelien van Dijk, programmamanager Preventie bij Samen Zoetermeer Gezond, was enthousiast over de inzet van studenten: “Iedereen heeft recht op een gezonde toekomst. Als mensen weten welke hulpmiddelen er zijn, maken ze daar sneller gebruik van. Dit helpt ze bij zelfredzaamheid. Je zag de groep echt de informatie opslurpen. Mooi dat studenten hierbij helpen. Zij zijn de professionals van de toekomst.”
Zorgtechnologie toegankelijk maken
De KLEP-lunches, een initiatief van mboRijnland en CIV Welzijn & Zorg, vinden regelmatig plaats op diverse locaties in Zoetermeer. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld om inwoners en zorgprofessionals op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met zorgtechnologie die hen kan helpen gezond te blijven.
De studenten nemen altijd de Expobike mee: een bakfiets vol technologische hulpmiddelen die deelnemers zelf kunnen uitproberen. Voor deze specifieke bijeenkomst was het een uitdaging voor de studenten om technologie begrijpelijk uit te leggen aan een groep inburgeraars die de Nederlandse taal nog aan het leren zijn. Desondanks wisten de studenten met handgebaren, duidelijke articulatie en ondersteuning van tolken hun boodschap goed over te brengen.
Student Valentina kijkt terug op een geslaagde bijeenkomst: “Het was een leuke doelgroep. We merkten dat we ze echt iets nieuws konden leren. Als ze de uitleg in het Nederlands niet helemaal goed begrepen, hielp de tolk.”
Een leerzame demonstratie
Een van de studenten liet een alarm zien dat ouderen kunnen dragen om bij een val direct hulp in te schakelen. Daarnaast testten de studenten onder meer een slimme bloeddrukmeter en oogdruppelbril bij de deelnemers.
Het slimme medicijnendoosje, gekoppeld aan een app, herinnert gebruikers aan hun medicijninname. Deze toepassing was een doorslaand succes. Naast hulpmiddelen voor medische ondersteuning introduceerden de studenten ook technologie die gericht is op welzijn, zoals Ginger de robotkat. Ginger reageert op aanrakingen en kan mensen die zich eenzaam voelen helpen door te spinnen en te miauwen als een echte kat. De ene deelnemer wilde de kat meteen mee naar huis nemen, de ander voelde hier weinig voor.
De zorgrobot Robin en het innovatieve instrument CRDL (Cradle) werden ook gedemonstreerd. De CRDL vertaalt aanraking naar geluid, wat vooral van waarde kan zijn voor mensen die moeite hebben met communicatie, zoals mensen met dementie of autisme. Deze technologieën toonden de diverse mogelijkheden van moderne zorginnovaties en hoe deze mensen kunnen ondersteunen in hun dagelijks leven.
Toekomstige zorgprofessionals en innovaties in de wijk
De KLEP-lunches zijn onderdeel van een groter project van het Experimenteerhuis bij CIV Welzijn & Zorg, waar studenten Verpleegkunde van mboRijnland leren over de nieuwste zorginnovaties.
Arianne Riedijk, projectleider van het Experimenteerhuis: “Het Experimenteerhuis is een nagebootst woonhuis met zorgtechnologie. Hier worden studenten voorbereid op hun toekomstige werk in de zorgsector. Naast inwoners komen ook leerlingen uit het voortgezet onderwijs en hbo-studenten regelmatig langs om kennis te maken met zorgtechnologie. Ook de wijkregisseur van Zoetermeer en ouderenadviseurs van InZet werken mee om de behoeften in de wijken te signaleren. De KLEP-lunch is hier sinds kort een onderdeel van. Tijdens een lekkere lunch in het buurtcentrum gaan we met elkaar in gesprek over onze gezondheid en wat ons helpt om gezond te blijven.”
De volgende KLEP-lunch vindt plaats op 10 december van 11.00 tot 12.30 uur in het wijkcentrum van Rokkeveen Zoetermeer.
Over mboRijnland
mboRijnland is een instelling voor middelbaar beroepsonderwijs in de regio Rijnland en heeft 11 vestigingen in zes verschillende steden: Leiden, Alphen aan den Rijn, Gouda, Leidschendam-Voorburg, Woerden en Zoetermeer. Naast middelbaar beroepsonderwijs verzorgt mboRijnland ook Vavo (vwo, havo en vmbo-t voor volwassenen) en maatwerkcursussen voor medewerkers van bedrijven. Er zijn 1700 mensen werkzaam bij mboRijnland en jaarlijks volgen er ruim 17.000 studenten onderwijs. mboRijnland legt met haar onderwijs de basis voor een inclusieve en duurzame samenleving, waarin iedereen meetelt, van waarde is en de kans krijgt om zijn of haar talenten te ontwikkelen. Hierbij wordt nauw samengewerkt met het bedrijfsleven, andere onderwijsinstellingen, gemeenten en maatschappelijke instellingen. Kijk op www.mborijnland.nl voor meer informatie.
Over CIV Welzijn & Zorg
Het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Welzijn & Zorg (CIV) is een regionaal samenwerkingsverband tussen instellingen in het onderwijs, de zorg- en welzijnssector en diverse gemeenten. Samen met zo’n 40 partners werken wij aan welzijn- en zorgoplossingen van de toekomst. Ook werken we aan ontwikkeling en groei van medewerkers, zodat zij bijdragen aan deze oplossingen. Gericht op welzijn first en technologie in de zorg. Dit doen we onder meer via werkplekleren en moderne leertechnologieën. Dit maakt het CIV Welzijn & Zorg het kloppend hart van hybride leren, modulair onderwijs en praktijkonderzoek. Kijk voor meer informatie op www.civ-welzijnenzorg.nl.
Beeld: Leon Koppenol