De Nationale Voorleesdagen van 20 t/m 30 januari 2021: Trakteer een kind op voorleesplezier!

Eind januari is traditiegetrouw hét moment voor voorleesontbijtjes met BN’ers, kinderen die in pyjama naar school gaan en leuke acties rondom mooie prentenboeken. Oftewel: het is de tijd van de Nationale Voorleesdagen. Maar zoals alles op dit moment, zijn ook de Voorleesdagen dit keer een tikkie anders dan normaal…

De Nationale Voorleesdagen is elk jaar de feestelijke periode voor jonge kinderen en ouders waarin het plezier en belang van voorlezen centraal staan. Dit jaar vinden deze dagen plaats van 20 tot en met 30 januari. En zullen de dagen thuis gevierd worden. Natuurlijk is daar voor veel gezinnen best iets van te maken! De dag lekker samen beginnen met een mooi prentenboek. Even de tijd nemen voor een mooie gouwe ouwe die je nog in de kast hebt staan. Of een leuke nieuwe bekijken, geleend van de bibliotheek of misschien geruild met de buren?

Moeite met voorlezen en taal Maar een grote groep kinderen wordt thuis niet voorgelezen. Hun ouders hebben moeite met lezen en taal of zijn om een andere reden niet in staat om lekker samen een boek te pakken. Door de coronacrisis zijn er nu extra veel kinderen die een taalachterstand oplopen en het plezier missen van samen lezen en taalspelletjes doen.

Vrijwilligers zorgen voor voorleesplezier De VoorleesExpress zet door het hele land vrijwilligers in om juist déze kinderen te bereiken en hun ouders te ondersteunen om zelf de taalontwikkeling van hun kinderen te stimuleren. De VoorleesExpress wil juist nú nog veel meer kinderen aandacht en voorleesplezier bieden. En afgelopen jaar is gebleken dat dat ook tijdens een lockdown kan.

Voorlezen maakt het leven leuker Anne Heinsbroek, directeur stichting VoorleesExpress: “Door de coronacrisis moeten onze vrijwilligers creatiever te werk gaan. Maar we hebben gezien dat dat geen probleem is. Er is zoveel mogelijk! Voorlezen tijdens videobellen, voorleesvideo’s opnemen en sturen naar een gezin, voorleespakketjes afgeven. In sommige gevallen lukt het toch om elkaar fysiek op afstand te ontmoeten. En als het dan lukt om samen – live of digitaal – leuke voorleesmomenten te beleven en kinderen te zien groeien in taal, dan geeft dat ontzettend veel voldoening. Wat dat betreft sluit ik me helemaal aan bij het thema van de Nationale Voorleesdagen: ‘Voorlezen maakt je leuker’!”

Wil jij ook iets doen? Ook jij kunt iets doen. Bezorg een kind in jouw buurt, die het nodig heeft, een mooi voorleesmoment. Thuis op afstand of digitaal bijvoorbeeld bij een lekker ontbijtje! Of meld je aan als vrijwilliger bij de VoorleesExpress en trakteer een kind 20 weken lang op voorleesplezier. Kijk voor meer informatie op www.voorleesexpress.nl

Recent

Kinderen van de Piëzo TalentenAcademie op werkbezoek bij GameCity Zoetermeer

Diploma-uitreiking Piëzo en mboRijnland

Handgemaakte en duurzame producten in de Upcycle Store van de Piëzo Ambachtenwerkplaats

Kinderactiviteiten op vrijdagmiddag bij inZet in de zomervakantie